Skip Navigation LinksEtusivu > Hakijalle > Hakeminen > Harkintaan perustuva valinta

​​Harkintaan perustuva valinta

Opiskelupaikkaa voi hakea harkintaan perustuvan valinnan kautta, jolloin opiskelupaikka voidaan myöntää myös hakijan pistemääristä riippumatta. Hakijan koulutustarpeet ja mahdollisuus selvitä opinnoista otetaan aina huomioon, kun pistejärjestyksestä poiketaan. Perusteita harkintaa perustuvaan valintaan ovat

Oppimisvaikeudet

Kun hakijalla on todettuja oppimisvaikeuksia, jotka ovat vaikuttaneet opintomenestykseen perusopetuksessa. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan lääkärin, erityisopettajan tai psykologin lausunto. 

Sosiaaliset syyt

Kun hakijalla on henkilökohtaiseen tai perheen tilanteeseen liittyviä erityisiä syitä, jotka ovat vaikuttaneet opintomenestykseen perusopetuksessa.

Koulutodistusten puuttuminen tai todistusten vertailuvaikeudet

Kun hakijalla ei ole ammatillista peruskoulutusta ja hakijalle soveltuvaa ammatillista koulutusta ei ole tarjolla. Kun hakija on suorittanut perusopetuksen tai lukion oppimäärää vastaavan oppimäärän ulkomailla tai kun todistus on hyvin puutteellinen tai muuten vaikeasti vertailtavissa esim. peruskoulu on jäänyt kesken.  Kaikki ulkomailla koulutuksensa suorittaneet hakevat harkintaan perustuvan valinnan kautta.

Harkintaan perustuvassa valinnassa hakeva on mukana myös normaalissa pistelaskentaan perustuvassa valinnassa: hän voi tulla valituksi koulutukseen, vaikka harkintaan perustuvan valinnan päätös olisi kielteinen.

Hakijan muistilista harkinnanvaraiseen hakuun

1. Varmista, että sinulla on  peruste hakea harkintaan perustuvassa valinnassa.

2. Hanki ajantasaiset todistukset harkintaan perustuvan haun perusteesta esim. lääkärintodistus, erityisopettajan todistus tai muu asiantuntijalausunto.

3. Täytä hakulomake opintopolku.fi -palvelussa.

4. Tulosta täytetty hakemus.

5. Perustele lyhyesti miksi haet harkintaan perustuvassa valinnassa. 

6. Lähetä kopio hakemuksestasi, tekemäsi perustelu sekä hankkimasi todistukset ja muut hakemuksesi liitteet hakuaikana osoitteeseen
Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä
hakuneuvonta
PL 101, 80101 Joensuu
Käyntiosoite: Peltolankatu 4 E, 2. krs. Joensuu


Huom! Yhdet liitteet riittävät, vaikka olisitkin hakenut useampaan Pohjois-Karjalan ammattiopiston koulutukseen.  

Lisätietoja opinto-ohjaajilta ja hakuneuvonnasta,  puh. 013 244 3000 tai hakuneuvonta@pkky.fi.